TRANDAFIRUL INTRE PARFUM SI BENEFICII



ULEIUL ESENTIAL DIN PETALE DE TRANDAFIR

Varietatea de trandafir folosită pentru extragerea uleiului esențial este rosa damascena.
Trandafirul de Damasc (sau rosa damascena), este o specie de trandafir ce își are originile in apropierea capitalei Siriei. Il găsim cam peste tot acolo unde condițiile climatice ii sunt favorabile, însă plantațiile, in vederea valorificării, se află predominant în zonele orientale și în Bulgaria. Cu timpul s-au infiintat culturi pe arii mai restrânse și în alte zone; de exemplu în România, pe lângă părțile Brașovului, putem admira o mică plantație a acestui trandafir.

Despre această floare se spune că ascunde în petalele sale secretul tinereții. Și pe bună dreptate, deoarece petalele sunt partea folosită a acestei plante.  36 (cca.) la fiecare floare, acestea, asa cum spune traditia, trebuiesc adunate dis de dimineață când încă sunt ude de rouă iar soarele încă nu s-a ridicat, doar asa se poate obtine un produs de o calitate superioară.
 Parfumul acestui trandafir este foarte delicat și inconfundabil. Compus din 400 de substanțe aromatice diverse, ne donează  multe proprietăți extraordinare, motiv pentru care este numit și Regele Trandafirilor. Pentru a obtine un strop de ulei esenţial  sunt necesare 30 flori.


  Petalele trandafirului de Damasc pot fi folosite pentru a obține dulceaţă, sirop, apă de trandafiri sau miere cu parfum de trandafiri.
Sunt tări în care petalele de Rosa Damascena sunt folosite pentru a da gust unor mancăruri, și există chiar și consemnări din Roma antică potrivit cărora vinul parfumat cu astfel de petale era foarte apreciat.
Datorită proprietăților sale este foarte folosit și în cosmetică și parfumerie. Sub formă de ulei esențial sau apă distilată, influențează în mod pozitiv hormonii, fiind comparat cu un afrodiziac.
Motiv pentru care dintodeauna trandafirul a fost considerat simbolul pasiunii, dragostei și frumuseții, tocmai pentru actiunea care o are asupra organismului nostru.



Uleiul esenţial de trandafiri, este un reechilibrant excelent, dacă este inhalat, ne deschide şi ne întăreşte inima, ne relaxează sufletul şi ne activează dorinţele impingandu-ne spre tandreţe şi dragoste, devotament  şi stimă de sine. Mai mult decât atât, în momente agitate alungă gândurile negative, echilibrează  emoţiile negative provocate de mânie, gelozie şi de stres. Acest ulei esenţial  este un suport minunat, psihologic şi fizic în timpul sarcinii: ajută viitoarea mămică să-si întâmpine nou născutul cu blândeţe şi dragoste;  foarte util în momentele de crize psihologice ce se pot prezenta după naştere.  În menopauză ajută la ameliorarea depresiei şi tristeţei.

Echilibraează sistemul hormonal feminin. Se poate utiliza în masaje a abdomenului, calmează spasmele în cazul durerilor premenstruale.  Indicat în tulburările legate de dezechilibrele hormonale, anxietate şi iritabilitate, care caracterizează sindromul premenstrual şi in menopauză.

Uleiul esenţial de trandafiri se potriveşte la toate tipurile de ten, calmează pielea inflamată sau delicată. În caz de piele sensibilă, uscată sau matură, are un efect astringent, tonifiant  şi de eliminare a ridurilor. Diluat în ulei de migdale este eficient pentru a pregăti şi proteja pielea femeilor însărcinate, menţinând elasticitatea prevenind astfel vergeturile.

 Revigorant tonic împotriva asteniei sexuale, util pentru masaje în cuplu sau o băi relaxante cu efect afrodiziac: este uleiul erotismului, deoarece scoate în evidenţă frumuseţea interioară şi atenuează conflictele .

Apa din petale de trandafiri este de fapt un produs de scart obținut în urma procesului de distilare al
petalelor, cu scopul de a obține uleiul esențial. Este foarte folosită și
aceasta, atât în cosmetică dar și în parfumerie. În parfumerie este utilizată în
producerea de apa de corp iar în cosmetică sunt apreciate 
proprietăților sale astringente, tonice, calmante și cicatrizante.  
Aplicarea unei comprese cu apă de trandafiri pe ochi timp de 15 minute, atenuează cearcănele
și tonifica pielea delicată din jurul ochilor. Având calități astringente da bune rezultate și în cazul acneei si cuperozei.
Apa de trandafiri poate substitui cu succes tonicul ce-l folosiți abitual. Reinprospateaza tenul
în mod instantaneu, redându-i o strălucire aparte.
Apa de trandafiri și dermatita seboroica - În cazul acestei afecțiuni, tamponarea zonei cu apă de trandafiri, va purifica și prepara pielea pentru tratamentul necesar, dând o senzație de prospețime. Si mai mult de atat, va reduce inflamatiile locale ajutand radacina firului de par sa-si revina, stimuland astfel cresterea parului . 
Folosirea zilnică a apei de trandafiri relaxează îndepărtând tristețea și gândurile negative,

aumenteaza autostima și deschiderea către iubire.

INTERESANT SI ACEST ARTICOL : Uleiul din Krill și ce beneficii am putea avea dacă îl consumăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.