PINUL - UN ALIAT DE LUAT IN SERIOS IN CAZUL TUSEI SI CATARULUI LA COPII SI LA ADULTI




Este primăvară, un anotimp ce trezeşte dorinţa de a ieşi la o plimbare în natură. Dacă sunteţi la munte şi plimbările va împing până peste 1500 m înălţime, aveţi şansa să întâlniţi pe cărările din pădure  acest conifer, Pinul (Pinus mugo)denumit şi Jneapăn. Îl veţi recunoaşte destul de repede, are acele lungi dispuse două câte două în mănunchiuri de 2- 5 şi nu creşte foarte înalt.

Pinul (Pinus mugo) este un conifer din familia Pinaceae, mereu verde ce creşte spontan ca un arbust nu mai mare de 4 m în zonele muntoase.  Această varietate de pin  vegetează predominant  în zona alpină, deasupra pădurilor de conifere, până la max  2.500 m, dar şi  în tot lanţul Carpatic, mai rar în munţii Apuseni, unde coboară până la 1.500 m altitudine. Se poate întâlni foarte uşor crescut între două stânci, sau întins aproape de sol, şi asta pentru că este considerat coniferul care rezistă cel mai bine la condiţii climatice şi de teren nu chiar adapte pentre el.  Pinul creşte alături de brad şi molid şi i se mai spune cifar sau luciu şi zetin.
Proprietăţile medicinale ale acestui conifer  sunt foarte valoroase în special pentru tratamentul tulburărilor şi bolile tractului respirator. Extractul  obţinut din conuri, muguri şi frunze este un excelent balsam, anti-inflamator şi expectorant, este  utilizat cu succes în cazul răcelii, gripei şi bronşitei.  Preparatele din pin au o acţiune fluidificantă a catarului bronşic, dezinfectează întregul tract respirator şi acţionează ca un sedativ calmând tusea şi excesele de astm bronşic.
Studii recente ne arată, de asemenea, că are efect benefic  chiar şi în caz de infecţie şi inflamaţie la nivelul tractului urinar (prostatite, cistite) şi hepatobiliara (colecistită, hepatită, calculi biliari). În final, în uzul extern, este un excelent antiseptic pentru piele, contribuie, de asemenea la calmarea durerilor de natură reumatică, artritică şi cele cauzate de crizele de gută.
Conurile, mugurii si acele de jneapăn sunt utilizaţi pentru obţinerea uleiului esenţial  prin procesul de distilare, dar şi siropuri şi macerate prin diferite procedee, care de altfel destul de simple şi usor de realizat şi in casă.



Sirop din conuri de pin
Acest sirop este extraordinar pentru tuse şi inflamaţii ale gâtului. Conurile, adunate încă verzi în lunile iunie- iulie, se dispun într-un recipient de sticlă şi se acoperă cu zahăr (alb sau din trestie). Se ţine bine închis şi la soare toată vara, răsturnând din când în când vasul în intenţia de amestecă bine, până se formează siropul şi s-a topit tot zahărul, semn că siropul este bun de administrat. Este posibil ca la fundul vasului să mai rămână zahăr ce nu s-a topit, asta înseamnă că soluţia este saturată şi deci nu se v-a mai topi.  Se filtrează şi se depozitează într-un loc uscat şi răcoros. 
Se administrează, de preferat pe stomacul gol  3-4 linguriţe  pe zi la copii mici si 3-4  linguri la cei mai mari. Consultaţi-vă medicul de încredere înainte de administrare.


Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK



ASOCIEREA CORECTĂ A ALIMENTELOR - Omul primitiv mânca alimentele în modul cel mai simplu posibil. Pornind de la această premisa, Dr. Herbert Shelton dezvoltă teoria combinaţiilor corecte ale alimentelor, care va fi baza a ceea ce se numeşte igiena alimentară - adică consumarea alimentelor respectând regulile primordiale ale alimentaţiei, in acord absolut cu chimia organismului uman.---->CITESTE MAI DEPARTE


ACEL LAPTE FERMENTAT CE FACE MINUNI ORGANISMULUI NOSTRU - Se zice că pe vremea lui Mahomet, pe undeva prin munții Caucaz, oamenii au primit de la acesta în dar primele granule de kefir; de aici si denumirea populară "meiul profetului". În realitate a fost foarte dificilă stabilirea originii primelor granule, întrucât acestea reprezintă un cumul de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Această băutură este considerată un aliment minune pentru organismul nostru, deoarece conține, --->CITESTE MAI DEPARTE


Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații. 

CEAPA între beneficii, istorie şi curiozităţi


Ceapa (Allium cepa) este o plantă a cărei origini antice le găsim în regiunile continentului  Asia.  Cu toate că descoperirile  arheologice au recuperat dovezile existenţei acestei legume încă din epoca bronzului (în 5000 i.Hr.) nu este clar dacă cultivarea sa datează tot din acele timpuri sau ceva mai târziu ( 2000 ani mai taraziu).
În Egipt, arată unele studii arheologice, ceapa împreună cu ridichile făceau parte din dietă muncitorilor care au construit piramidele marilor faraoni. Din cauza formei sale sferice a fost, simbolic, asociată cu viaţă veşnică, devenită pentru egipteni un obiect de cult foarte important. Resturi de bulbi de ceapă au fost găsite în orbitele lui Ramsese ÎI : se spunea pe atunci că mirosul puternic al cepei  ar putea da un nou suflu de energie vitală celor morţi.



Ceapa în perioada Evului Mediu  a fost folosită şi ca  formă de plată (de exemplu se putea  plăti chiria) şi era considerată un optim cadou. În această perioadă a fost utilizată pe scară largă şi  în scopuri terapeutice:  împotriva muscaturilor de şarpe,  pentru a calma durerile de cap,  împotriva pierderii părului sau ca remediu pentru infertilitate (remediu folosit chiar şi la animale).
În Roma antică, gladiatorii o foloseau ca unguent pentru a întări muşchii inaintea luptelor.
Chiar dacă originile cepei se pierd în negura vremii, locul ei în cultura alimentară a omenirii rămâne acelaşi. Şi astăzi este larg folosită în toate colţurile pământului şi nu este cămară care să nu o depoziteze pentru lungile perioade de iarnă.

Valoarea nutritivă
Ceapă are o valoare nutritivă substanţială, datorită prezenţei sărurilor minerale, oligoelementelor, cum ar fi sulf, fier, potasiu, magneziu, fluor, calciu, mangan şi fosfor, diferitelor vitamine (A, complexul B, C, E); flavonoide ce au o acţiune diuretică; conţine glucochinina un hormon vegetal care are o puternică acţiune antidiabetică; conţine, de asemenea, mai multe enzime care ajută digestia şi stimulează metabolismul.

Valori* nutritionale la 100 gr ceapa

Fibra alimentara
1,7 g
Zharuri
4,2 g
Proteiene
1,1 g
Calciu
25 mg
Sodiu
10 mg
Potasiu
146 mg
Fier
0,4mg
Fosfor
35 mg
Vitamina A
2 IU
Vitamina C
5,4 mg
Vitamina B6
0,2 mg
Vitamina B2
0,03 mg
Vitamina B3
0,5 mg
Calorii
400



 Această super comună plantă, cum bine aţi intuit, are numeroase utilizări terapeutice**:

Dermatologie - sucul de ceapă este un optim dezinfectant, aplicat pe piele are acţiune antibiotică şi antibacteriană ; în cazul arsurilor uşoare, se aplică imediat pe piele o felie de ceapă, această  calmează şi pevine infecţia;  util acest lucru şi în cazul întepaturilor de insecte  ;

Piele uscata- in cazul acesta se face un decoct din ceapa si se aplica pe parte interesata;

Tuse - se face un ceai din ceapă folosind 2-3 cepe la cca. 1 litru de apă, la care se adaugă, după ce a scăzut apa la jumate,  câteva frunze de mentă şi sucul de la o lămâie (sau lămâia tăiată felii ),  pentru a masca puţin gustul; se consumă  4 căni pe zi ;
- o altă metodă este acea de macerare, se taie ceapă rondele şi se acoperă cu suficient zahăr tos, după cca. 24 ore din siropul astfel obţinut se iau 4-5 linguriţe/zi; putem înlocui zahărul cu mierea, profităm astfel şi de calităţile mierii;

Inflamatii ale cailor respiratorii –  în combinaţie cu mierea este un excelent decongestionant al faringelui ,se fac gargarisme cu sucul de la ceapă amestecat cu miere ;
- optim şi în cazul amigdalitelor o gargară cu suc de ceapă şi miere este foarte indicată;

Adjuvant în astmul bronşic - zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, în care se pune o linguriţă de suc de ceapă şi câteva picături de suc de usturoi. Acest preparat favorizează eliberarea arborelui bronşic de secreţii, elimina în bună măsură senzaţia de sufocare, previne contractură spastică a cailor respiratorii.


Tromboză -recomandată acelora care suferă de tromboză şi ipertensiune, ceapa fiind un optim fluidificant facilitează circulaţia sângelui;

Iperglicemie - consumul abitual de ceapă crudă micşorează nivelul de glucoziu în sânge;

Digestie - recomandat consumul şi pentru cei ce au probleme de digestie,  stimulează  ficatul şi vezica biliară indicată în cazul meselor bogate în carne; de evitat crudă în caz de arsuri la stomac;

Abcese, degerături, foruncoli….Se aplica pe locul interesat decoct din ceapă sau sucul proaspat ;

Căderea părului – aplicând la baza firului de par inainte de a va spala pe cap, decoctul sau sucul proaspat revitalizează bulbul folicular ;

Purifică ambientul - O ceapă tăiată în două, atrage germenii patogeni purificând ambientul, (poate  fi pusă pe noptieră lângă cel bolnav);

Insomnie - este considerata un sedativ natural, a se folosi decoctul sau siropul din ceapa dupa procedeul descris mai sus;

Infecţii - aplicată crudă în cazul unei infecţii trage afară pusul format (bunica mesteca pâine şi o amesteca cu ceapa, amestecul format în acest fel îl ţinea o noapte peste infecţie, înfăşurat bine în tifon să nu se deplaseze în timpul somnului, în locul pâinii se mai pune şi  cartof răzuit)

*
Cantitatile prezente in tabel sunt aproximative, acest lucru fiind influentat de catre calitate, provenienta, preparare.
**Informațiile prezentate în aceast articol sunt pur informative, nu înlocuiesc recomandările medicului de încredere personal . Dacă doriți să probați, informați-va medicul, țineți cont de recomandările sale în legătură cu aceste informații. 




Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK


CLORURA DE MAGNEZIU - SAREA CARE FACE MINUNI - Câteodată organismul nostru își pierde echilibrul și se îmbolnăvește aparent fără o cauza anume. Pare că, în spatele fiecărei boli, cauza stă într-o inflamare. Descoperă cum o substanță , de care nu prea se vorbește, ne poate ajuta în cazuri diverse și diferite între ele – Clorura de Magneziu – MgCl2 – Sare Nigari-

ARDEIUL IUTE SI ACELE PROPRIETATI ALE SALE PE CARE NU LE CUNOASTETI -Pe lângă faptul că poate opri un atac de cord în 30 de secunde, ardeiul iute mai are multe alte beneficii. Cercetătorii care studiază ardeiul iute, spun că ar mai putea avea multe alte beneficii  ce nu au fost inca gasite si altele care nu au fost inca explicate.





Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.