TRANDAFIRUL INTRE PARFUM SI BENEFICII



ULEIUL ESENTIAL DIN PETALE DE TRANDAFIR

Varietatea de trandafir folosită pentru extragerea uleiului esențial este rosa damascena.
Trandafirul de Damasc (sau rosa damascena), este o specie de trandafir ce își are originile in apropierea capitalei Siriei. Il găsim cam peste tot acolo unde condițiile climatice ii sunt favorabile, însă plantațiile, in vederea valorificării, se află predominant în zonele orientale și în Bulgaria. Cu timpul s-au infiintat culturi pe arii mai restrânse și în alte zone; de exemplu în România, pe lângă părțile Brașovului, putem admira o mică plantație a acestui trandafir.

Despre această floare se spune că ascunde în petalele sale secretul tinereții. Și pe bună dreptate, deoarece petalele sunt partea folosită a acestei plante.  36 (cca.) la fiecare floare, acestea, asa cum spune traditia, trebuiesc adunate dis de dimineață când încă sunt ude de rouă iar soarele încă nu s-a ridicat, doar asa se poate obtine un produs de o calitate superioară.
 Parfumul acestui trandafir este foarte delicat și inconfundabil. Compus din 400 de substanțe aromatice diverse, ne donează  multe proprietăți extraordinare, motiv pentru care este numit și Regele Trandafirilor. Pentru a obtine un strop de ulei esenţial  sunt necesare 30 flori.


  Petalele trandafirului de Damasc pot fi folosite pentru a obține dulceaţă, sirop, apă de trandafiri sau miere cu parfum de trandafiri.
Sunt tări în care petalele de Rosa Damascena sunt folosite pentru a da gust unor mancăruri, și există chiar și consemnări din Roma antică potrivit cărora vinul parfumat cu astfel de petale era foarte apreciat.
Datorită proprietăților sale este foarte folosit și în cosmetică și parfumerie. Sub formă de ulei esențial sau apă distilată, influențează în mod pozitiv hormonii, fiind comparat cu un afrodiziac.
Motiv pentru care dintodeauna trandafirul a fost considerat simbolul pasiunii, dragostei și frumuseții, tocmai pentru actiunea care o are asupra organismului nostru.



Uleiul esenţial de trandafiri, este un reechilibrant excelent, dacă este inhalat, ne deschide şi ne întăreşte inima, ne relaxează sufletul şi ne activează dorinţele impingandu-ne spre tandreţe şi dragoste, devotament  şi stimă de sine. Mai mult decât atât, în momente agitate alungă gândurile negative, echilibrează  emoţiile negative provocate de mânie, gelozie şi de stres. Acest ulei esenţial  este un suport minunat, psihologic şi fizic în timpul sarcinii: ajută viitoarea mămică să-si întâmpine nou născutul cu blândeţe şi dragoste;  foarte util în momentele de crize psihologice ce se pot prezenta după naştere.  În menopauză ajută la ameliorarea depresiei şi tristeţei.

Echilibraează sistemul hormonal feminin. Se poate utiliza în masaje a abdomenului, calmează spasmele în cazul durerilor premenstruale.  Indicat în tulburările legate de dezechilibrele hormonale, anxietate şi iritabilitate, care caracterizează sindromul premenstrual şi in menopauză.

Uleiul esenţial de trandafiri se potriveşte la toate tipurile de ten, calmează pielea inflamată sau delicată. În caz de piele sensibilă, uscată sau matură, are un efect astringent, tonifiant  şi de eliminare a ridurilor. Diluat în ulei de migdale este eficient pentru a pregăti şi proteja pielea femeilor însărcinate, menţinând elasticitatea prevenind astfel vergeturile.

 Revigorant tonic împotriva asteniei sexuale, util pentru masaje în cuplu sau o băi relaxante cu efect afrodiziac: este uleiul erotismului, deoarece scoate în evidenţă frumuseţea interioară şi atenuează conflictele .

Apa din petale de trandafiri este de fapt un produs de scart obținut în urma procesului de distilare al
petalelor, cu scopul de a obține uleiul esențial. Este foarte folosită și
aceasta, atât în cosmetică dar și în parfumerie. În parfumerie este utilizată în
producerea de apa de corp iar în cosmetică sunt apreciate 
proprietăților sale astringente, tonice, calmante și cicatrizante.  
Aplicarea unei comprese cu apă de trandafiri pe ochi timp de 15 minute, atenuează cearcănele
și tonifica pielea delicată din jurul ochilor. Având calități astringente da bune rezultate și în cazul acneei si cuperozei.
Apa de trandafiri poate substitui cu succes tonicul ce-l folosiți abitual. Reinprospateaza tenul
în mod instantaneu, redându-i o strălucire aparte.
Apa de trandafiri și dermatita seboroica - În cazul acestei afecțiuni, tamponarea zonei cu apă de trandafiri, va purifica și prepara pielea pentru tratamentul necesar, dând o senzație de prospețime. Si mai mult de atat, va reduce inflamatiile locale ajutand radacina firului de par sa-si revina, stimuland astfel cresterea parului . 
Folosirea zilnică a apei de trandafiri relaxează îndepărtând tristețea și gândurile negative,

aumenteaza autostima și deschiderea către iubire.

INTERESANT SI ACEST ARTICOL : Uleiul din Krill și ce beneficii am putea avea dacă îl consumăm.

SPARANGHEL = DETOXIFIERE




A venit primăvara, cel puţin din punct de vedere astrologic, chiar dacă meteorologii încă ne mai  sperie cu vremea urâtă, pe masă , la prânz sau la cină, în sfârşit putem să variem meniurile. Salata, ridichi, ceapa verde, proaspete direct din grădina sau nu, devin  protagoniştii numărul unu, şi de ce nu, şi sparanghelul. Este exact vremea lui şi dacă nu-l consumăm acum, când ? 

Dacă cineva mă întreabă : cum este această legumă numită Sparanghel? - care de fapt nu este o leguma, nu este nici o verdeata, este partea inmugurita a plantei cu denumirea Asparagus simplu.
In fine, răspunsul meu nu poate fi altul decât: Sparanghelul are un gust fantastic şi o grămadă de efecte benefice asupra organismului nostru. 
Catalogat ca fiind o planta consumabila excepţională, denumită chiar hrana regilor, proprietăţile lui sunt extraordinare, motiv pentru care este foarte consumat în afară graniţelor ţării noastre.

Dar să vedem pe scurt despre ce-i vorba.

Sparanghelul, aceasta planta foarte cunoscuta si consumata inca de pe timpurile Egiptului antic, ajută la detoxifierea organismului, înbunătăţeşte funcţiile renale, este  bogat în vitamine şi minerale, ţine departe celulita şi depresia. Ca  să nu mai zic că pe vremuri era interzis femeilor şi mai ales măicuţelor, pentru faptul că este un afrodisiac natural. 
Sparanghelul este bogat în fibre vegetale, acid folic şi vitamine, mai ales A, C, E şi din grupul  B-urilor.  Această legumă conţine minerale precum fosfor, calciu şi potasiu.

Asparagus, în denumirea sa botanică,  este de asemenea bogat în glutation – ca şi varza sau avocado - substanţă care ajută la curăţarea corpului şi prin urmare, eliminarea substanţelor nocive şi a radicalilor liberi, printre altele, motiv pentru care consumul de sparanghel este recomandat în prevenirea cancerului  în special pulmonar, de san, de colon , laringe şi oase. 
Aminoacidul numit asparagina este un diuretic natural – ajută la eliminarea în mod natural a excesului de sodiu din organism care are că efect reglarea tensiunii arterială ajutând  în mod indirect inima : această caracteristică fiind optimă în  prevenirea bolilor sistemului nervos şi a celor cardiovasculare.

Dar proprietăţile benefice ale sparanghelului nu se termină aici: de fapt, fiind foarte bogat în antioxidanţi ajută la combaterea îmbătrânirii; este vorba despre faptul că acidul folic asociat cu vitamina B12, ajută la mentinera capacităţii cognitive o dată cu înaintarea în vârstă. 
În cele din urmă, conţinutul de inulină, un polizaharid al glucozei,  aduce beneficii sistemului digestiv şi a florei bacteriene, făcând astfel din sparanghel un natural anti-inflamator.

CONTRAINDICAŢII - Consumul de sparanghel trebuie evitat de către persoanele cu probleme renale sau de cele care suferă de reumatism sau gotă.
Conţinutului bogat în asparagină şi prezenţa semnificativă a compuşilor sulfurici face ca mirosul urinei să se altereze imediat după consum .

Elementele cele mai semnificative continute*  in

100g
Proteine         
2,2 g
Vitamina A    
756 IU
Vitamina B1
0,12 mg
Vitamina B2
0,12mg
Vitamina B3
1,03 mg
Vitamina B5
0,20 mg
Vitamina B6
0,09 mg
Vitamina C    
5,6 mg
Potasiu           
202 mg
Sodiu
     8 mg
Magnesiu      
     14 mg
Calciu              
     24 mg
Fier   
     1,5 mg
Zinc
0,59 mg
Cupru
0,15 mg
Mangan
0,203 mg
Seleniu
2,92 mcg



*continutul variaza in functie de:  modul de conservare, gatire, calitatea solului in care s-a dezvoltat, varietatea plantei, momentul in care s-a cules.

Cum pregătim sparanghelul pentru a-l găti? În primul rând eliminăm partea lemnoasă. Ținând de extremități un sparanghel curbaţi-l până se rupe. Punctul în care s-a rupt este limita părții lemnose, care de obicei se aruncă.

Un articol oferit de InfoMix
Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK
Acid HyaluronicAliExpress.com Product - BIOAQUA Silk Protein Hyaluronic Acid Liquid Skin Care Moisturizing Anti Wrinkle Anti Aging Collagen Essence Cream 10ml S1

CAJU - UN SNACK SPECIAL, DOAR PENTRU CUNOSCATORI




Caju sau anacardi, sunt seminţele unei plante originale din Brazilia (Amazonia). Anacardium occidentale, ce aparţine familiei Anacardiace, este un copac fructifer ce produce atât fructul proaspăt mărul de acagiu, cum îl chiamă băştinaşii dar şi sămânţa acestui măr sau fructul uscat , numit “nuca de acagiu sau acagiu”.

 Fiecare măr produce o singură sămânţa, are pulpa galbenă, un gust acru-dulceag, foarte bogat în vitamina C. În ţările producătoare, în special Brazilia şi Caraibi, mărul este considerat o delicatesă, este mult mai apreciat decât sămânţa, care de multe ori este aruncată.  Mărul se consumă crud sau copt şi fiind foarte suculent, se extrage sucul foarte utilizat în producerea de vinuri şi lichioruri. Nu-l vom gasi insa pe rafturile magazinelor, intrucat nu se comercializeaza.

Nuca Caju, care creşte la exteriorul mărului, este învelită de două straturi de protecţie.  Între aceste două straturi găsim un lichid uleios numit balsamul de acagiu, foarte coroziv pentru piele, acesta este şi motivul pentru care de multe ori băştinaşii aruncă seminţele, fiind dificil de extras. Nucile desprinse de măr, trec printr-un dublu proces de decojire, realizat mecanic. În urma acestui proces se obţine şi balsamul de acagiu, folosit în producerea de vopseluri şi răşini de protecţie a lemnului împotriva termitelor, produse impermeabile, cerneală şi insecticid.




Caju, acest produs al pământului, este puţin cunoscut în România, probabil şi pentru preţul elevat ce-l are la raft, în cazul în care îl găsim în vânzare.  Anacardi este o sămânţă, dar face parte din categoria fructelor uleioase precum nucile, alunele etc…  Acestea se consumă crude sau uşor prăjite, întegi sau măcinate sau sub formă de unt. Se pot adăuga la multe reţete: sunt delicioase în salate, optime cu orez şi paste, un ingredient surpriză în aluatul de biscuiţi, şi de ce nu , introdus în reţetele cu carne de miel sau orice alt tip de carne. Însă, consumul lor cel mai jetonat este sub formă de snack, între mese când foamea da târcoale.
Din punct de vedere nutrițional, nucile caju au multe proprietăți interesante. În primul rând conţin grăsimi bune, in cea mai mare parte acizi grași nesaturaţi, printre care acidul oleic, acelaşi ce se găseşte în uleiul de măsline şi care este foarte util inimii noastre. Foarte bogate în Magneziu, un mineral fundamental pentru organismul nostru, vitamine din grupul B, aminoacizi esențiali şi minerale precum potasiu, fosfor, sodiu, zinc, cupru, fier şi seleniu. Această concentraţie de nutrienţi completată de prezenţa unei cantităţi considerabile de triptofan (cca.300mg/la 100gr de produs) face ca acest produs să modifice starea noastră de dispoziţie în bine într-un mod mai mult decât natural. Si nu numai, 

Compozitia
/100gr
Proteine
15 g
Lipide
46 g
Carbohidrati
33 g
Energia kcal
598
Energia kj
2501
Sodiu
16 mg
Potasiu
565 mg
Fier
6 mg
Calciu
45 mg
Fosfor
490 mg
Magneziu
260 mg
Zinc
6 mg
Cupru
2 mg
Seleniu
12 mg
Vitamina B1
0,2 mg
Vitamina B2
0,2 mg
Vitamina B3
1 mg

Proprietatile acestor nuci
Cocteilul de nutrienți ce îl regăsim în acest produs este un indiscutabil aleat al sănătații ochilor, al oaselor, al inimii . Prezanța triptofanului, un percursor al seretoninei şi al melatoninei, face din anacardi un adevărat antidepresiv, echilibrând in acelaşi timp şi ciclul somn-veghe. Acidul oleic conținut ajută organismul in combaterea colesterolului, bucurându-se de acest efect tot sistemul cardiovascular.


Contraindicatii in consumul de nuci de acagiu
Este contraiddicat consumul acestor fructe uscate persoanelor ce sunt alergice la Nichel, contin 5,1 µg/ 1gr de anacardi. 

Un articol oferit de InfoMix

Dacă ți-a plăcut acest articol urmărește-mă și pe FACEBOOK

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te si vei primi toate noutatile.

Deja vrei sa pleci ??? Aici gasesti cateva postari care au avut cele mai multe vizionari.